Caravankoorts

Je kan je afvragen wat er nu zo leuk is aan een caravan.  Met z’n viertjes op vier vierkante meter.  Steeds in de weer.  Hopend op mooi weer.  Vastrijden op een zompig terrein.  Blikvoer koken in een veel te kleine keuken.   Hier en daar luidruchtige buren.  Geen plaats voor mooie schoenen.  Geen dressing. Gedeelde badkamer.  Elke dag afwas.

Ik begrijp heel goed dat je daar je kostbare vakantie niet mee wil vullen.  Meer nog.  Ik begrijp steeds minder waarom wij er wél door gebeten zijn.  De caravankoorts.  We kampeerden nooit vroeger – op een enkele keer in een grote tent van Eurocamp na.  Zo eentje waar je een stempel mocht gaan ophalen om je stempelkaart te vullen.  De stempelkaart.  Tot zover de kampeerherinneringen.

En toch kan ik er zo ontzettend van genieten.  Zelfs zonder stempelkaart.  Het moet de vrijheid zijn.  Het idee dat je – net als een slak – met je huisje onderweg bent.  Vrij om te doen en laten wat je wil.  Wil ik morgen naar Spanje?  Prima.  Hebben we zin in Zweden?  Ook goed.  Al ligt het meestal ook weer niet zo eenvoudig.  Maar dat ter zijde.

Het gegeven Oldtimercaravan kan ook meespelen.  Er bollen ontzettend veel fantastische oldtimerpareltjes rond.  Zelfs met een klein budget kan je volledig uit de bol gaan.  Anders dan bij oldtimerauto’s heb je bij een caravan weinig techniek, geen motor die na al die jaren begint te sputteren.  Dat alles maakt het rijden met zo’n gezellig kleine sleurhut (zeg ik het juist zo, Nederlandse lezers? ) erg toegankelijk.  Wie nieuwsgierig is geworden naar zo’n pareltjes; google even Yvonne Mostard, SMV, Biod, Bourgeois, Lander Graziella, Otten, Wa-Wa of Airstream.  Stuk voor stuk mijn favorietjes.  Begrijp je stilaan waar de caravankoorts vandaan komt?

Onze Kleine Naamloze Onbekende mag dan wel niet uit mijn favorietenlijstje komen, ik zou hem niet meer willen ruilen.  Niet voor een Yvonne Mostard.  Niet voor een SMV.  Niet voor… ok, wél voor een Airstream.  Maar daar hangt dan ook een ander prijskaartje aan vast helaas.   Punt is dat je gewoon gehecht geraakt aan je eigen minihuisje.  Onze Welltbummler.  Keereweer voor de vrienden.  Hij heeft ons toch maar mooi naar Noorwegen gebracht.  Hij heeft ons de vrijheid gegeven om op de mooiste paradijsjes een poosje langer te blijven staan als we dat wilden.  Prachtige plekken waar we soms helemaal alleen stonden.  Aan een prachtig meer.  Aan de flank van een overweldigende berg.  En dat zonder vroegboekkorting.  Zelfs zonder stempelkaart.  Stel je voor.

Daarvoor kook ik gerust een poosje in een gezellig kleine keuken.  Blikvoer kan best lekker zijn.  En die luidruchtige buren, daar drinken we gezellig een pint mee.  Caravankoorts?  Ik heb het.  En ik hou het nog even bij, me dunkt.

En jij?  Welke oldtimercaravan doet jouw hart sneller slaan?

Klinkt de caravankoorts je bekend in de oren?

Advertenties

11 Replies to “Caravankoorts”

 1. HEel vroeger hadden mijn ouders een caravan en mijn opa en oma hebben er heel lang eentje gehad. Het lijkt me stiekem best wel weer leuk.

  Like

 2. Wij hebben nog de oude caravan waar mijn vriend als kleine jongen mee op vakantie ging, TE King. Hij is compleet met oranje/groen voortent en al het Tupperware en Mepal servies van zijn moeder in de kleuren groen, okergeel en oranje. Wij en de kinderen vinden het heerlijk om er mee op uit te trekken

  Like

 3. Lijkt me stiekem ook echt heerlijk! Gewoon gaan en staan waar je maar wil. En wat een schattig caravannetje hebben jullie. Logisch dat je daar dol op bent.

  Like

 4. Toevallig zag ik laatst mensen rijden met zo’n kleine caravan en ik vroeg me af wat nu het voordeel zou zijn… Ik denk dat je ervan houdt of niet, hier weliswaar niet, maar ik vind het erg leuk om te lezen hoe jullie wel bevangen zijn door de caravankoorts. Ik snap nu wel dat het ook zo zijn charme heeft.

  Liked by 1 persoon

 5. Ik heb nooit last gehad van caravankoorts. Een “sleurhut” is niet mijn ding. Wel jaren gekampeerd met onze 30 jaar oude De Waard tent. Dus “die oldies” hebben we gemeen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s